Heuvelstraat 20

Dit gemeentelijk monument uit 1905 is ontworpen in Art Noveau-stijl door architect Jan van der Valk. De opdracht werd gegeven door de firma Vroom en Dreesmann uit Amsterdam. In 1905 heette het Magazijn de Zon, de naam waaronder V&D toen opereerde.

Het pand heeft vier bouwlagen en heeft een in blokverband gepleisterde gevel. De gevel is symmetrisch geordend. Op de tweede en derde verdieping verbinden sierlijk gepleisterde banden de horizontale banden boven de vensters met elkaar. De gevel eindigt met een geblokte fries uitgevoerd in helder gekleurde tegeltjes. Een hijsbalk hangt boven dubbel openslaande deuren. De nog jonge architect Van der Valk gebruikt hier al de rijk bewerkte hardstenen elementen, die later zijn handelsmerk zouden worden.

De onderlaag dateert van 1998 en verstoort, met de rode reclame achter de ramen er boven, het fraaie gevelbeeld. Rechts en links boven de onderlaag hoekelementen met gestileerde bladranken die de voormalige etalage versierden. In 1934 bouwde V&D aan de overkant zijn nieuwe warenhuis. De Heuvelstraat was én is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. De straat was als het ware een 'etalage' voor de toonaangevende architecten.

Over het monument

Heuvelstraat 20
  Tilburg