Heuvelstraat 23

Het winkel-appartementengebouw Heuvelstraat 23 is gebouwd in 1935 in opdracht van Jos van den Brekel naar een ontwerp van de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Het is een gemeentelijk monument.

De sobere bakstenen gevel heeft vier bouwlagen. De eerste twee lagen waren bestemd voor winkeldoeleinden en de bovenste twee kregen een woonbestemming. De symmetrische gevel omvat drie traveeën. Door het terug springen van de middentravee wordt de suggestie gewekt dat de ramen in de zijtraveeën erkers zijn. Mooi donkerbruin metselwerk dat contrasteert met de witte ramen. De lateien boven elk raam zijn van staal en de lekdorpels eronder van hardsteen. Onder de lateien en op de gevelhoeken zijn ruw bewerkte hardstenen blokken aangebracht. Een gevel gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. In het pand is nu parfumerie Douglas gehuisvest.

De panden rechts van nummer 23 (21-21A) zijn ook ontworpen door Jos. Donders. Ze dateren beide van 1910. Van nummer 21 zijn de bovenste twee lagen nog vrijwel origineel, bij 21A is dat alleen de bovenste laag. Als we dan de drie panden vergelijken is te zien dat Jos. Donders zijn stijl in de loop der tijd wijzigde. De panden uit 1910 zijn uitbundiger bewerkt dan het ingetogen pand uit1935.

Over het monument

Heuvelstraat 23
5038 AA  Tilburg