Heuvelstraat 40

Dit voormalige koetshuis-pakhuis uit 1890 van lakenhandelaar Kerstens stond vroeger in Kerstens’ achtertuin. Het is een gemeentelijk monument en sinds 1978 is er een pannenkoekrestaurant in gevestigd. Via de Pannenkoekkenbakkersteeg is het pand vanaf de Heuvelstraat te bereiken.

Het heeft rode bakstenen gevels, omvat één bouwlaag en heeft een L-vormige plattegrond. De voorgevel heeft een hardstenen plint en over de hele gevel driesteens banden van groene baksteen. In het rechter geveldeel zien we een topgevel welke het dakvlak doorbreekt. Daaronder dubbele poortdeuren in een halfronde boog. Deze strekkenboog heeft in het midden een sluitstuk in de vorm van een mensenhoofd. Diezelfde versiering zien we ook boven het linker en rechter boograam. Ook zien we in de topgevel een hijsbalk waaronder vroeger een laaddeur gezeten moet hebben . Het dak bestaat uit twee haaks op elkaar staande zadeldaken. De achtergevel kun je zien vanaf de achteringang bij de Hema. Ook hier dezelfde versieringen van sluitstukken met mensenhoofden en groene banden.

Achter het koetshuis lag vroeger een weiland met fruitbomen, waar paarden stonden te grazen. Drogist van Eijsden is ook enige tijd eigenaar van het koetshuis geweest. Hij liet de koetsier als bewaking bovenin het koetshuis wonen. Jammer dat het zicht op een deel van de gevel verstoord wordt door een verjaarde reclameboodschap.

Over het monument

Heuvelstraat 40
5038 AE  Tilburg