Heuvelstraat 56-58

Dit gemeentelijk monument is in 1905 ingrijpend verbouwd in opdracht van de ijzerwarenhandel Wed. J.P. van der Schoot door architect F.C. de Beer. Het heeft Art Nouveau kenmerken.

Het winkelpand heeft drie bouwlagen, de onderpui is geheel vernieuwd. Het was een van de eerste panden in Tilburg waar betonskeletbouw werd toegepast. De gevel is symmetrisch opgebouwd, met drie vensterassen die zelfs in de dakkapellen doorlopen. Op de tweede bouwlaag zien we twee dubbele en één enkel T-venster, onder segmentbogen opgevuld door tegelmozaïeken met bloemmotieven. De vensters op de derde laag missen die bogen. Op tegeltableaus op de tweede bouwlaag, ontworpen door Theo Molkenboer, is te zien wat er binnen zo al verkocht werd. Gereedschappen, ijzerwaren, sloten, brandkasten, sanitaire artikelen en bouwmaterialen.

De firma Van der Schoot was lange tijd een begrip in Tilburg. Voor de oorspronkelijke winkelpui stond destijds een hekwerk waarachter je de kelderetage vol met huishoudartikelen in kon kijken. De winkel trok veel bekijks door noviteiten zoals elektrische verlichting en een lift. Die lift werd aangedreven door een eigen aggregaat met een gasmotor op kolen. Dit was vijf jaar eerder dan de rest van Tilburg elektriciteit had. Het oude interieur is nog te zien bij de firma Destil aan de Laurent Janssensstraat .

Over het monument

Heuvelstraat 56-58
5038 AG  Tilburg