Hoefstraat 241-243

De smederij van Jan en Piet van Oirschot ('Smidje van Oirschot') was in dit pand gevestigd. In 1897 richtte P. van Oirschot deze smederij op naar een ontwerp van bouwkundige Broens. De voorgevel is niet veranderd.

In het midden  boven de deur naar de hal van het woonhuis zien we een mooi topgeveltje met daarboven, zoals het hoort bij een smederij, een smeedijzeren hekwerk. Een fraai pand maar het heeft (nog) geen monumentale status. Oude documenten over de bouw van dit pand, zoals het aanbestedingsboekje, worden door de huidige bewoners nog zorgvuldig bewaard. In deze smederij is een grote variëteit aan producten gemaakt. Groot en klein: hekwerken, broeikassen, offerblokken, kluizen, zware gemaaldeuren, damwanden en kinderfietsen. Maar ook kermisattracties zoals rupsbaan, luchtschommels en de Music Express, een supersnelle rupsbaan.

Die laatste is ook hier uitgebreid beproefd met zandzakken als belasting. In 1912 is door Piet een 1,5 PK elektromotor geplaatst, die met een lange as met schijven en leren riem boven in de smederij liep. Zo werden de draaibank, boormachine en blaasbalg aangedreven. Het gemeentelijk elektriciteitsnet functioneerde nog maar net (1911). Jan breidde in 1930 fors uit tot aan de Kardinaal van Rossumstraat. In 1990 zijn op dat terrein woningen gebouwd.

Over het monument

Hoefstraat 241-243
5014 NL  Tilburg