Hoevenseweg 72, boerderij

Deze langgevelboerderij werd in 1905 gebouwd voor de familie Pijnenburg die hier nog tot in de jaren ’90 woonde. De huidige bewoners benutten de stal als atelier.

Vanaf het parkeerdek van het AaBe-winkelcentrum zien we de Lourdeskerktoren met op de voorgrond de boerderij, omsloten door recentere woningbouw aan straten met namen van katholieke bedevaartsoorden. Daar moest een deel van het achtererf met Vlaamse schuur voor wijken. Het vrijstaande pand ligt verscholen achter een haag en vier (deels monumentale) lindebomen.
Links zijn zowel voor als achter rondbogige staldeuren aanwezig. De koeienstal zelf heeft nog de oorspronkelijke indeling. De asymmetrisch ingedeelde woninggevel rechts heeft getoogde schuifvensters met luiken en segmentbogen. Het fries heeft hier een verdeling in velden. De zolderverdieping onder zadeldak heeft een hooideur in de linkerzijgevel. Het bakhuis bevond zich rechts achter in een achterbouw. Een trap leidt naar een grote kelder met troggewelfjes.
Dit gemeentelijk monument is door architect Jos. Donders (1867-1960) ontworpen als boerenhofstede, te zien aan de hoogte van de vertrekken en de rijke ornamentiek van zowel exterieur als interieur. De Hoevenseweg stond al op de kaart uit 1760 van D. Zijnen en liep via ‘Vijfhoeven’ in zuidoostelijke richting door over de Leij. Daar kocht in de 19e eeuw de latere koning Willem II diverse hoeven aan met landerijen.

Over het monument

Hoevenseweg 72
5017 AG  Tilburg