Kamerikstraat 5

Deze langgevelboerderij in de Reeshof is gemeentelijk monument. Ze verwijst nog naar de agrarische oorsprong van dit gebied,

De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot de achttiende eeuw. Ze heeft één bouwlaag en een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Samen met de Kievietshoeve van Peerke van de Staak is het het enige gebouw dat nog herinnert aan het agrarische verleden van de nieuwe stadswijk De Reeshof.

In 1763 verkreeg Graaf van Hogendorp, heer van Tilburg en Goirle, samen met kapitein Charles Rey de Carle een stuk 'gemeijnt' (=gezamenlijke grond voor de schapen) om het in cultuur te gaan brengen. Er werd een groot buitenhuis gebouwd en waarschijnlijk ook boerderijen. Het landhuis kreeg de naam 'Rey’s-Hof'’, later werd dat Reeshof.

Het bijzondere aan dit gemeentelijk monument is dat de huidige eigenaar, Jan Haagh, de geschiedenis van dit pand heeft uitgezocht en in een boek heeft vastgelegd. Daarbij heeft hij zijn eigen waarnemingen, oude foto’s, bouwtekeningen en archiefstukken gehanteerd. In 1968 heeft hij het zwaar vervallen pand aangekocht. Hij heeft vergeefs geprobeerd om de oude naam van de straat, Reeshofweg, te behouden. Heel interessant zijn ook de verhalen over de oude bewoners die er nog vele jaren na aankoop bleven wonen en in het pand hun spaargeld verborgen. Ook in deze nieuwbouwwijk zijn dus nog oude interessante sporen uit het verleden te vinden.

Over het monument

Kamerikstraat 5
5045 TW  Tilburg