Kantongerecht

Kantongerecht uit 1968, ontworpen door architect Jos. Bedaux. Het pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Aangezien het gebouw (sinds 2014 Rechtbank geheten) van alle kanten goed zichtbaar is, heeft Bedaux alle gevels een eigen gezicht gegeven. Gesloten gevelvlakken van muschelkalk en metselwerk wisselen af met glazen puien. De ene gevel heeft horizontale accenten, de andere heeft een verticaal karakter. De vensters wisselen van formaat, van smalle verticale sleuven tot ramen die zich over twee of driebouwlagen uitstrekken. Alle ramen, puien en deuren zijn gevat in wit geschilderd staal. Aan de achterzijde maakt de natuurstenen gevelbekleding plaats voor de bakstenen sculpturen van Luc van Hoek. Op de westgevel maakte Bedaux een ijzeren gevelornament dat de justitiaweegschaal voorstelt.

Het Kantongerecht is een vierkant bouwvolume van drie bouwlagen. In het vierkant is ruimte gespaard voor een binnenhof. Op het platte dak staan losse elementen die overeenkomsten vertonen met dakopbouwen van Le Corbusier. Ook aan de binnenkant is het gebouw imponerend met zijn betonnen trappenpartij, de gevangenisachtige binnenplaats en de gezag afdwingende grote rechtszaal. De wanden van de openbare ruimtes zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, de vloeren in Noorse lei met banden van wit marmer. Voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen heeft het gebouw, samen met 20 andere gebouwen in Nederland uit de wederopbouwtijd, de status van “inspirerende bouwkunst” gegeven.

Over het monument

Stadhuisplein 75
  Tilburg