Koningshoeven 79-81

Villa Fleurette, gebouwd eind negentiende eeuw. Sinds 1945 twee villa’s onder één kap. Het pand staat niet op een monumentenlijst.

De naam van Teeuwen Wagemakers, later Handelskwekerij TéWé geheten, is aan dit pand verbonden. Hier was lange tijd een bloemenhandel gevestigd. Achter op het terrein van huisnummer 81 zijn de serres en kassen nog lang te zien geweest. De naam van A. Wagemakers zien we pas in 1945 in de geschiedenis verschijnen als deze bij de gemeente een splitsingsvergunning voor het pand laat aanvragen. Daarvoor was de villa eigendom van wolverver G. van Spaendonck.Het huis wordt nu Fleurette genoemd, daarvoor heette het Biezenweide.

Op huisnummer 83 staat het voormalige koetshuis van Biezenweide dat nu nog steeds de naam Biezenwei draagt. In 1933 laat Mr. Jan van de Mortel, die in 1940 burgemeester van Tilburg werd, door Jos. Donders dit koetshuis onderhanden nemen en verbouwen tot woning. Op de nummers 85 en 87 bouwt Van de Mortel op dat moment met Donders als architect een dubbel landhuis. Fleurette heeft een onduidelijke ontstaansgeschiedenis. Het pand is waarschijnlijk een ontwerp van Edouard Fremau en gebouwd in opdracht van Caspar Houben. De symmetrie van de gevel wordt onderbroken door de entree. Een herhaling van identieke getoogde kozijnen geeft de verspringende gevels rust.

 

Over het monument

Koningshoeven 79-81
5018 AA  Tilburg