Koningshoeven 87 en 85, woonhuizen

Links de gevel van Koningshoeven 87, rechts nr.85. De panden staan niet op een monumentenlijst.

De tweekappers zijn in 1933 in traditionele stijl gebouwd in opdracht van Mr. Jan van de Mortel naar een ontwerp van Jos. Donders. Van de Mortel was in Tilburg wethouder van 1919 tot 1940 en voorzitter van de Vereeniging Liefdewerk voor Kinderbescherming waarvoor Jos. Donders ook Huize Nazareth in 1916 gebouwd had. Hij was burgemeester van Tilburg van 1940 tot zijn internering door de Duitsers in 1944. Na de bevrijding in oktober 1944 was hij weer burgemeester tot 1946. Hij heeft zelf nooit in deze huizen gewoond; hij verhuurde de woningen.
De huizen zijn gebouwd onder één groot schilddak gedekt met rode pannen. De schilden verschillen van lengte. In het dak zien we dakkapellen die ware huisjes lijken doordat ze groot zijn en met schilddaken met pannen bedekt zijn.  Aan de straatkant hebben de beide woningen een grote portiek onder een gemetselde rondboog.  
Dit dubbelpand staat helaas op de nominatie om gesloopt te worden. Het zal moeten wijken voor de verbreding van de A58. Het verhaal gaat dat voor de aanleg van deze rijksweg een door Van de Mortel langs het Wilhelminakanaal gebouwde wegkapel ook is moeten wijken.

 

Over het monument

Koningshoeven 87 en 85
5018 AA  Tilburg