Korvelseweg 154a-b, voormalig herenhuis

De Diepens waren typisch Tilburgse textielbaronnen, hun  status moest door hun woning worden uitgedragen. Vandaar deze woning met allure aan de Korvelseweg.

Het pand werd door Armand (Arnold Leon Armand) Diepen ( 1846-1895) gebouwd, waarschijnlijk rond 1870 waarbij we aannemen dat de aanbouw van 1888 dateert. Diepen was textielondernemer maar ook op andere terreinen actief. Zo was hij voorzitter van de Kamer van Koophandel; veelzijdig, even interessant als het pand dat hij bouwde. Het forse woonhuis is gebouwd in een eclectische stijl. Niet bekend is wie de architect is geweest. Het gepleisterde fries dat de gevel bekroont valt op.  De aanbouw links over twee bouwlagen is met zijn geblokte hoekpilasters en zijn terugliggende boogvelden in een heel andere stijl gebouwd dan het oorspronkelijke huis. Het pand is daarom wellicht geen monument.
Later werd het huis bewoond door Armands zoon Herman G.K.F. Diepen (1877-1946), zijn echtgenote Coleta M.A.J. Berghegge (1886-1980) en hun tien kinderen. Herman Diepen was ingenieur en beherend vennoot van de wollenstoffenfabriek NV Gebroeders Diepen te Tilburg, president-commissaris van de NV Difoga (Diepen Ford Garage) te Bergen op Zoom, en onder meer commissaris van de NV Frits Diepen Vliegtuigen. Hij was technisch en wetenschappelijk onderlegd en was o.a. ook ontwerper van een plan voor het overwegvraagstuk aan de Utrechtsestraat te Tilburg.

Over het monument

Korvelseweg 154a-b
5025 JL  Tilburg