Korvelseweg 16

Dit winkel-woonhuis is in 1872 gebouwd in opdracht van koopman in hotelporselein L. Andriesse. In 1942 is de voorgevel verbouwd, zoals die er nu uitziet. Het pand heeft slechts een MIP-status.

Vroeger heette het hier Haringseind, een verbastering van Herdgangsend. Deze naam is in de officiële naamgeving verdwenen en nu heet de straat tussen het Annaplein en de Korveldwarsstraat ook Korvelseweg. Het pand kenmerkt zich door een fraaie symmetrische gevelindeling en vensters voorzien van een gestuukte omlijsting. De joodse koopman Levi Andriessen (1831-1894) liet het bouwen. Van hieruit handelde hij in glas en aardewerk. In 1907 kwam de zaak in handen van porseleingrossier Th. Drielsma. In 1937 deed hij het bedrijf over aan P.van Hal en A. Herijgers, die zich na de oorlog ook specialiseerden in hotelporselein.

Het bedrijf Andriessen & Co. bleef vanaf die tijd in handen van de families Van Hal en Herijgers en verhuisde naar de achterzijde van het pand, waar in 1938 een groot magazijn werd gebouwd. In 1942 werd de voorgevel veranderd en ontstond de huidige situatie. Daarvoor was er aan de rechterzijde een winkelpui. Die verdween en werd vervangen door ramen zoals de reeds bestaande en een tweede voordeur. Achter die ramen en tweede voordeur kwam kantoorruimte.

Over het monument

Korvelseweg 16
5025 JH  Tilburg