L’ Echo des Montagnes

Dit gemeentelijk monument kreeg in 1918 zijn opvallende gevel. Tot 1876 bevond zich op deze locatie de Korvelse school. Herbergier W.C. van Boxtel kocht het pand aan en bouwde het om tot een flink koffiehuis, genaamd Vreugdendal.

In Tilburg werden rond 1865 liederentafels opgericht voor eendracht, gezelligheid en het bevorderen van de toonkunst. In Korvel werd de tweede opgericht op initiatief van vijf muzikanten die oefenden op de Korvelse school. Een optreden van de Pyreneese bergzangers of montagnards had zoveel indruk gemaakt dat er in 1867 nog altijd een 'Echo des Montagnards' doorklonk in de naam van de Korvelse liederentafel. Het gebouw waar repetities en uitvoeringen plaats vonden werd in de volksmond ook zo genoemd. Daarna staat het café tot 1918 bekend als Tramstation Korvel; er reed toen nog een tram over het Korvelplein.

In 1918 kreeg het pand in opdracht van fabrikant C. van Arendonk een nieuwe gevel naar een ontwerp van de architecten Machen en Meyneken. Het is een ontwerp met Art Nouveau invloeden en 'Berlage'-elementen. Een symmetrische voorgevel met een indrukwekkende ingangstravee. Boven de rondboog een kleurig mozaïek met de naam L’Echo des Montagnes. In 1995 is de achterzaal door brand verwoest.     

Over het monument

Korvelplein 208
5025 JX  Tilburg