Lange Nieuwstraat 242-244

Twee woningen met stalling, in 1902 gebouwd onder architectuur van Jos. Donders. In het bouwarchief treffen we van deze panden geen gegevens aan. Pas rond 1905 is de gemeente Tilburg begonnen met het systematisch registreren van bouwvergunningen. Gegevens zijn wel beschikbaar in de publicatie over Jos. Donders van Wout van Bommel.

De panden zijn gebouwd in neorenaissancestijl in opdracht van J. Cuijpers. De bouwsom bedroeg 5.665 gulden. J. Wijdemans was de aannemer. Een eenlaags pand onder mansardekap. De dakrand wordt onderbroken door een topgevel met natuurstenen gedecoreerde elementen. Onder  de dakrand is een boogfries aangebracht, uitgevoerd in een combinatie van natuur- en baksteen. Tussen beide panden was een poort voor paard en wagen. De zolder hierboven werd gebruikt voor de opslag van graan.

Op het perceel Fraterstraat, Lange Nieuwstraat en Gasthuisring moet eerder een boerderij hebben gestaan. Het pand van Cuijpers was het eerste huis dat hier op dit terrein gebouwd werd. Er is lange tijd een bakkerij in gevestigd geweest, later een atelier. De panden worden goed onderhouden, maar hebben geen monumentenstatus. 

Over het monument

Lange Nieuwstraat 242-244
5041 DK  Tilburg