Langestraat 55-57

Deze twee woningen zijn een voorbeeld van vroeg 20ste-eeuws bouwen met motieven uit  de chaletstijl en Jugendstil. De hele straatwand aan die kant komt uit die periode.

Deze bijzondere panden zijn gebouwd in 1909 voor Henri en Louis Bergmans naar een ontwerp van Jos. Donders. Het zijn gemeentelijke monumenten bestaande uit twee bouwlagen met puntgevels en gebouwd met witte en rode verblendsteen. Het basement tot ongeveer anderhalve meter hoog is van natuursteen die ook in de speklagen terugkomt. Voor de eerste bouwlaag is een rode steen gebruikt, daarboven een witte. De geel geverfde houten balkons hebben als versiering dezelfde elementen als de topgevels. Die topgevels zijn versierd met opvallend gevormde wit geschilderde Jugendstil-elementen, waardoor het idee van een vakwerkgevel ontstaat.                                                                                                                                     

Wilhelmus Bergmans, de vader van  Henri en Louis, was de grondlegger van boekhandel en drukkerij W. Bergmans. Hij liet een jaar later, in 1910, het pand Langestraat 67 bouwen, ook ontworpen door Jos. Donders. Zoon Louis zette samen met zijn broer Hubert de boekhandel voort, deze stopte in 1972. Henri nam de drukkerij over, die in 1985 failliet ging. 'Rooms Leven', een katholiek weekblad was de bekendste uitgave van de drukkerij. Op huisnummer 57 huisde tijdelijk de openbare leeszaal en bibliotheek, tot die in 1922 naar de Willem II-straat hoek Poststraat verhuisde.

Over het monument

Langestraat 55-57
5038 SC  Tilburg