Langestraat 59-61

Deze voormalige winkel uit het begin van de twintigste eeuw heeft een glas-in-lood etalage en andere Jugendstilkenmerken. Dit pand uit 1909 is een gemeentelijk monument.

Het pand heeft twee bouwlagen onder een plat dak. De onderpui is duidelijk van een winkel geweest. De opvallende etalageruit met aan de bovenzijde de afgeronde hoeken, wordt omlijst door brede glas-in-lood stroken met de naam van de opdrachtgever duidelijk vermeld. A.C. Baars bouwde hier zijn bloemenwinkel. De voorgevel op de begane grond is bekleed met gele geglazuurde bakstenen en heeft een hardstenen plint. De winkeldeur bevindt zich in een portiek dat afgesloten wordt met een metalen hekje.

In hetzelfde portiek is nog een houten paneeldeur met meerruits bovenlicht dat toegang geeft tot de bovenwoning (nr. 61). In de tweede bouwlaag zit het balkon dat wordt gevormd door een hardstenen plaat die ondersteund wordt door metalen steunen. Het smeedijzeren balkonhek heeft Jugendstilmotieven. Het balkon is toegankelijk via een vleugeldeur met vierruits bovenlicht. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen lekdorpels. De gevel eindigt met een dakgoot op klossen. Hoewel het nu geen bloemenwinkel meer is kunnen we nog steeds genieten van de bloemmotieven in het glas-in-lood.

Over het monument

Langestraat 59-61
5038 SC  Tilburg