Leharstraat 122-126

Drie gemeentelijke monumenten bij elkaar in de Heikant, Tilburg Noord. De panden 122 en 124 links zijn negentiende-eeuwse huisjes, ‘koud’ tegen 126 aangebouwd. Alles is redelijk gaaf.

Naast nummer 124 is een overbouwde boogvormige poort. Boven kozijnen en deuren zijn trapeziumvormige strekken. Goot en dakkapellen zijn niet origineel, wel de kapconstructie met gedisselde spantbenen. In het bouwarchief komen we aanvankelijk namen tegen van landbouwers. Het pand rechts, Leharstraat 126, was ooit een koffiehuis en dateert nog uit de achttiende eeuw. Het halfvrijstaande gebouw heeft een puntgevel met vlechtingen. Daar zat, tussen twee raampjes, oorspronkelijk een woldeur. Op het zadeldak liggen oud-hollandse pannen. De voorgevel heeft een kroonlijst met fries. Boven deur en kozijnen zien we weer die strekken.

Achter het huis zijn niet alle aan- en bijgebouwen origineel. J.C. Kennis wordt in 1928 genoemd als caféhouder. Vanaf 1941 wordt er gewoond en wordt de werkplaats achter het huis een stal. In 1975 wordt in het huis een winkel gevestigd en in 1979 een saunaruimte. In 1980 worden de dakkapellen geplaatst. Deze panden zijn medebepalend voor het huidige straatbeeld.  Dit deel van de Leharstraat, vanaf het huidige Lijnsheike tot en met het plein van De Schans heette vroeger gewoon ‘Heikant’, maar van de oorspronkelijke naamgeving is hier niets meer overgebleven.

Over het monument

Leharstraat 122-126
5011 KD  Tilburg