Leharstraat 147-149

Een opvallende twee-onder-een-kapper binnen Tilburgs oudste beschermd stadsgezicht ‘Oude Heikant’. Het pand heeft geen monumentstatus.

Van architect Jos. Donders (1876-1960) kennen we in Tilburg-Noord een villa aan de Oude Lind en twee rijksmonumenten: een voormalig patronaatgebouw aan De Schans en de Peerke Donderskapel aan de Pater Dondersstraat. In 1909 ontwierp hij op Heikant 25 en 24, nu Leharstraat 149 (links) en 147 (rechts) dit gebouw in opdracht van A.C. van de Pol, onderwijzer en winkelier.

Het pand met mansardedak was oorspronkelijk symmetrisch van opbouw. Bij nr. 147 kwam in 1926 naast de winkelruimte een aanbouw onder plat dak in vrijwel dezelfde stijl, bedoeld als huiskamer. Dat veranderde in 1978 toen fotozaak ‘Fabro’ er een studio en later extra winkelruimte van maakte. De huidige bewoners gebruiken dat pand nu als woning.

Het opvallende naar voren springend middendeel omsluit de voordeuren en de segmentvormige ramen daarboven. Dit deel loopt uit in een boogvormige topgevel met attiek. Horizontale natuurstenen speklagen en bij het vroegere winkelpand dorpels met afzaten. Het voegwerk met knip- en snijwerk trekt de aandacht, evenals de gootlijsten op houten klossen met daaronder in dezelfde lijn doorlopend decoratief metselwerk. Het pand links benadert nog het meest de oorspronkelijke situatie.

Over het monument

Leharstraat 147-149
5011 KB  Tilburg