Lieve Vrouweplein 13

Dit winkelpand is in 1904 ontworpen door architect J.J. Haarselhorst. Het is typerend voor zijn werk, waar steeds een vleugje Art Nouveau in zit. Het pand is geen monument.

De gevel van dit pand is hersteld, waarbij de hardstenen elementen opgeknapt zijn. De vensterbank is geheel vernieuwd en de dakleren singels werden vervangen door natuurstenen leien. Het pand is gebouwd voor slager Jacques Gersons. De vele hardstenen ornamenten geven het pand een speelse Art Nouveau-uitstraling. In 1913 is er in opdracht van A. Gersons een slachterij aangebouwd, in 1935 wordt er voor deze Gersons een privaat (WC) en bad in gebouwd. Er waren voor de oorlog vier slagers met de naam Gersons in Tilburg. In de oorlog werden meerdere leden van deze Joodse familie echter vermoord. In 1948 begint C. van Tilburg hier zijn keuken- en doe-het-zelfzaak. In het geheel gerestaureerde pand is nu een broodjeszaak gevestigd.

Architect Joannes J. Haarselhorst (1870-1968) heeft maar kort als zelfstandig architect gewerkt. Hij ontwierp onder andere de winkel van Briels in de Zomerstraat (1905, afgebroken), de panden Noordstraat 97-101 (1904-1906), Tuinstraat 50 (1904), Bredaseweg 174 (1907) en Landzicht aan de Bredaseweg. In 1907 trad hij bij de gemeente Tilburg in dienst als chef van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. In 1918 wordt hij brandweercommandant en in die functie bouwt hij vervolgens zijn corps uit tot het beste van Nederland. Hij heeft er voor geijverd dat filmoperateurs in bioscopen een speciaal diploma ter voorkoming van brand zouden krijgen. Hij voerde voor specifieke locaties verplichte noodverlichting in en bedacht het nog steeds in gebruik zijnde kleurcoderingssysteem voor interne alarmering.

Over het monument

Lieve Vrouweplein 13
5038 TS  Tilburg