LocHal - Gebouw 60

Deze locomotievenhal (1932) vormt het hart van de voormalige Centrale Werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen, gemeentelijk monument.

Na het besluit om herstelwerkzaamheden aan alle stoomlocomotieven in Tilburg te centraliseren werd deze ‘LocHal’ speciaal voor dit doel ontworpen. De hoge, in stalen vakwerk gebouwde hal, bestaat uit twee gekoppelde beuken, elk 28 meter breed en circa 100 meter lang. De onderbouw aan de zuid- en de noordzijde bestaat uit gevels met vensters. De bovenbouw is aan alle zijden uitgevoerd als glasgevel en ook in de daken zitten vensters. Het interieur is daardoor overdag opvallend licht. Stoomlocomotieven zijn bewerkelijke en gecompliceerde machines: groot, zwaar en met een nauwkeurig mechaniek. En met een grote met kolen gestookte stoomketel. Dat alles vraagt veel onderhoud.

Via een rolwagen in het lage gebouw, werden de locs dwars op de rijrichting verplaatst en ‘op stand’ gezet in de stelplaats. Hier werden ze gedemonteerd en de onderdelen werden naar de verschillende gespecialiseerde afdelingen getransporteerd voor herstelling. Het overblijvende deel werd ter plaatse behandeld en de loc werd daarna weer terug in elkaar gezet. Om de zware onderdelen en zelfs complete locomotieven te kunnen verplaatsen waren verschillende loopkranen aanwezig; tot een hijsvermogen van 125 ton.

Over het monument

Burgemeester Brokxlaan 1000
5041 SG  Tilburg