Lovense Kanaaldijk 47

Textielverwerkingsbedrijf Leon Kalfus transformeert tot bedrijventerrein FABRIEK59. In 1959 vierde het textielverwerkingsbedrijf Leon Kalfus hier nog zijn veertigjarig bestaan. Nu worden de verschillende bedrijfsruimten, nog steeds in eigendom van Kalfus, verhuurd. Het oudste gebouw dateert van 1952. Het is gebouwd in de stijl van de wederopbouwarchitectuur.

Architecten die het grootste aandeel hebben gehad zijn P.M.J. Wayers en Ghering & Van Dooren geweest. De portierswoning (nu afgebroken), het weeghuisje én de uitbreiding van het magazijn met twee bolkappen zijn ontworpen door Wayers. Maar een andere uitbreiding met prikklokruimte, portiersloge en een verdere uitbreiding van het magazijn zijn ontwerpen van architectenbureau Ghering & Van Dooren. Het gebouw aan het kanaal, met gesloten gevel en daarboven een ritmische herhaling van roosramen, buigt met de weg en het kanaal mee. Naast de gebruikelijke sheddaken zien wij een opvallend plafondsysteem, een soort betonnen cassettenplafond. De systeemvloeren zijn van het fabrikaat Nehobo.

Oorspronkelijk werd hier gebruikt textiel gesorteerd, waarvan voor een deel poetsdoeken werden gemaakt. Van wol en textiel werden balen geperst die voor herverbruik verkocht werden. Kleding die nog goed was werd doorverkocht. Dit historisch bedrijvenpark heeft een nieuwe bestemming gekregen, waarbij met respect met het erfgoed is omgegaan. Er zijn nu diverse ondernemingen in de bedrijfsgebouwen ondergebracht.

Over het monument

Lovense Kanaaldijk 47
5013 BJ  Tilburg