Mariakapel Delmerweg

Een bijna vergeten, prachtig kapelletje aan de Delmerweg. Het heeft nog geen beschermde status. De kapel uit bouwjaar 1950 is een van de drie 'grotere' kapelgebouwen in Tilburg.

Gebouwd op nummer 15 zoals naast de entree is aangegeven, maar Maria blijkt inmiddels volgens het Kadaster met kapel en al verhuisd naar nummer 27. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! De officiële naam van deze kapel is: Maria Oorzaak onzer Blijdschap. Ze ligt enigszins verscholen aan de Delmerweg. Garagehouder Hein de Groot, hij bezat een garage tegenover het station, heeft deze kapel laten bouwen.

De Groot had dat aan Maria beloofd, toen hij op deze plek in de oorlog een aanval van rondvliegende granaten had overleefd. Een merkwaardig ontwerp in het oeuvre van architect Jos. Bedaux. De klokkenstoel, met lood bekleed, is wel wat fors. Het dak heeft een beetje de vorm van een helm, dus bestand tegen een volgende oorlog. Het huidige Mariabeeld is het derde beeld in deze kapel, een kopie van de Zoete Moeder van Den Bosch. Het oorspronkelijke beeld staat in de kerk van Petrus en Paulus. Toen in 2006 de kapel 55 jaar bestond, werden er twee glas-in-loodramen in onthuld. Deze werden ontworpen door twee kinderen van de basisscholen De Borne en Christoffel, Sam en Sara, toen 10 en 8 jaar oud.

Over het monument

Delmerweg 27
5037 EX  Tilburg