Mariakapel Mill Hill

De Mariakapel bij het Mill Hill College in Goirle uit 1952 is een ontwerp van architect Jos. Bedaux. Sinds 2014 staat de kapel op de gemeentelijke monumentenlijst van Goirle.

Deze kapel ligt vlakbij scholengemeenschap Mill Hill. Ze is gebouwd uit dankbaarheid, omdat Goirle de oorlog zonder al te veel schade was doorgekomen. Op 6 juli 1952 is de kapel door pastoor L. Pessers ingezegend. Een gevelsteen binnen herinnert hier nog aan. De kapel lijkt op een toren. Het Mariabeeld van Luc van Hoek is er helaas niet meer. De smeedijzeren hekken die volgens de ontwerptekening in de entree zouden moeten hangen, zijn pas onlangs met dank aan het Goirlese Gilde St. Joris aangebracht.

Dat Jos. Bedaux ook aan deze kapel heeft meegewerkt, is geen toeval. Hij bouwde samen met zijn broers al kapelletjes achter in de tuin van het ouderlijk huis. Hij vond het leuk deze oude traditie weer in ere te herstellen. Zijn broers waren lid van het Brabants Studentengilde. Onder leiding van dr. P.C. de Brouwer werden er zomerkampen georganiseerd en werd er ieder jaar een kapel gebouwd, die Jos. ontwierp en dan samen met de studenten bouwde. Zo werden er zo’n twintig kapellen in Brabantse dorpen gerealiseerd.

Over het monument

Venneweg 42
5051 BP  Goirle