Mariakapel 'Onze Lieve Vrouw ter Baan'

Eenvoudige wegkapel Onze Lieve Vrouw ter Baan aan de ingang van het Leijpark. ‘Ons lieve vrouw ter baan maak dat wij richtig gaan’.

De tekst in stalen hoofdletters versiert een tachtig centimeter hoog muurtje dat de basis vormt van een sobere wegkapel. In 1937 gebouwd ter gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van Dr. P.C. de Brouwer. Het wit geschilderde kalkstenen Mariabeeld is van de hand van beeldhouwer Manus Evers (Tilburg 1903 - Mill 1981). Bekende werken van hem zijn de kruiswegstaties in het Processiepark te Handel, een Maria-met-Kind-beeld in een wegkapel in Moerdijk en een monumentaal beeld voor het Fraterhuis Petrus Donders in Tilburg

De Ringbaan-Zuid volgt het tracé van de voormalige rijksweg Breda-Eindhoven. De kapel ligt op de kruising van de Ringbaan met de Kruisvaardersstraat (toen Beeksche Dijk) en de Prof. van Buchemlaan. Op de achtergrond het Leijpark, dat al in 1919 door Leonard Springer ontworpen was, maar pas jaren later als werkgelegenheidsproject werd opgeleverd. Dr. P.C de Brouwer (1874- 1961), afkomstig uit Hilvarenbeek, heeft veel betekend voor de culturele emancipatie van Brabant. Onder zijn aansturing heeft het Brabants Studentengilde tijdens de jaren '30 en '40 talrijke kapellen langs de Brabantse wegen gebouwd. De Brouwer was tevens de oprichter van het Odulphuslyceum.

 

Over het monument

Ringbaan-Zuid
5021 EA  Tilburg