Maycrete woning

Deze witte noodwoningen zijn in 1947 en 1948 gebouwd in opdracht van de Gemeentelijk Woning Dienst (nu Tiwos). Er staan er 28 van in het Bokhamergebied. Ook aan de Ringbaan Zuid ( 21 stuks) en de Jan van Rijzewijkstraat (22) zijn deze gemeentelijke monumenten gebouwd.

Maycrete is een samentrekking van de woorden Mayback, de naam van de ontwerper van het systeem en van 'concrete', het Engelse woord voor beton. Om de woningnood na de oorlog op te lossen werd gekozen voor dit goedkope en arbeidsbesparende Engelse systeem. De architectuur wordt bepaald door prefab betonnen wandplaten tussen dito stijlen met H-profiel, houten deuren en ramen en een flauw hellend dak van stalen spanten. Op deze stalen spanten lagen dan eterniet (asbestcement) golfplaten die inmiddels bij de meeste woningen vervangen zijn door golfplaten van vezelcement.

De ingangen van de woningen bevinden zich aan de zijkanten. Steeds twee woningen onder één kap. De woningen zijn sober maar zorgvuldig gedetailleerd. Dat valt te zien aan de hoekoplossingen, de deuromlijstingen en de geprofileerde borstweringen. Het waren destijds de eerste sociale huurwoningen met een douche, gebouwd met Marshallhulp. De N die bij deze woningen voorafgaat aan het huisnummer geeft aan dat het om noodwoningen gaat. 

Over het monument

Bokhamerstraat N36
5042 GE  Tilburg