Monument Burgemeester Jansen

In tegenstelling tot de gedenknaald voor koning Willem II is het herinneringsmonument voor burgemeester Jansen wel een gemeentelijk monument. Het is ontworpen door architect J.J. Haarselhorst in 1902. Het is een typisch voorbeeld van straatmeubilair van rond 1900, en een mooi voorbeeld van het werk van deze minder bekende architect.

Burgemeester J.F. Jansen diende Tilburg tussen 1869 en 1901 heel verdienstelijk. Zo stimuleerde hij en/of richtte hij onder andere op: de gemeentelijke lichtgasfabriek, de boter- en vismarkt, het St. Rochusgesticht, de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij, de aanleg van het Wilhelminapark, de spoorlijn Tilburg-Nijmegen, het rioolstelsel, de oude gedenknaald voor Willem II en de aanleg van het Wilhelminakanaal.

De gasgloeilichtlantaarn is geplaatst op een hoog taps toelopend vierkant hardstenen voetstuk met uitkragende ronde hoeken aan de bovenzijde. Aan twee tegenovergestelde zijden van het voetstuk is een drinkbak bevestigd, die door middel van een drukknop gevuld kon worden met water uit de monden van de waterspuwers er boven. Op het voetstuk is het smeedijzeren onderstel van de lantaarn geplaatst. Het bestaat uit acht gebogen spijlen en heeft de vorm van een uitgerekte kroon. Vier hoekspijlen zijn zwaarder uitgevoerd en rusten direct op het voetstuk. De spijlen ertussen omsluiten met bladvormige uiteinden de bovenkant van het voetstuk. De vijfarmige lantaarn heeft zeskantige lampen die naar boven toe breed uitlopen en voorzien zijn van ruitjes met helder glas.

Het monument stond aanvankelijk op de Heuvel maar staat nu op het Willemsplein direct achter de Heikese kerk.

Over het monument

Willemsplein
5038 XV  Tilburg