Nicolaas Pieckstraat 11, voormalig winkelhuis

De gevel van het pand met de karakteristieke houten pui in het midden en daarboven de erker en de opvallende dakrand.

De Nicolaas Pieckstraat is een vriendelijk straatje tussen het Besterdplein en de Leonard van Vechelstraat. Nicolaas Pieck was evenals Leonard van Vechel een van de martelaren van Gorcum. De straat heeft vroeger Leonardzijstraat en Noord-Besterdstraat geheten. Een tamelijk brede straat die versmald wordt door veertien bomen.

Het pand op nr. 11 is in 1908 gebouwd als slagerij en woning, toen nog slechts in één bouwlaag met mansardekap met in het midden van de gevel de winkel met etalage en daarboven een topgevel. In 1935 heeft het winkelhuis in opdracht van A. Spijkers-Pistorius van de architecten Ouborg en Van der Weegen een totaal ander aanzien gekregen, met een heel bijzondere etalage met art deco motieven in hout- en tegelwerk. De gevel is opgetrokken in een lange smalle beige gevelsteen, gemetseld in ketting- of Noors verband dat door de donkere terugliggende voeg goed zichtbaar is.

De straat kent meer interessante panden, o.a.: nr. 1, bouwjaar 1906, architect C.J.H. van Domburg, nr. 13 en 15, 1908, architect Jos. Donders, nr. 19, 1906, nr. 22, 1905 en nr. 12 en10, gevel van 1956, architect Jan Robben.  Nr. 11 staat niet op een monumentenlijst.

Over het monument

Nicolaas Pieckstraat 11
5014 HE  Tilburg