Nicolaas Pieckstraat 13-15, woonhuizen

Twee woningen met neorenaissance-elementen, in een straat die vernoemd is naar een martelaar die in 1572 in Gorcum stierf voor het geloof. Ze zijn geen monument.

Duidelijk is dat deze woningen een koppel vormen: witte natuurstenen speklagen, een doorlopend mozaïek onder de dakrand, een symmetrische opbouw met sierlijke topgevels, identieke gebrandschilderde raampartijen boven deuren en vensters, een doorlopend mansardedak, schoenschrapers bij de voordeuren. Opdrachtgever was de op de eerste steen vermelde P. van der Weegen. Architect was Jos. Donders (1867-1960) die een jaar later met zijn gezin in het door hem gebouwde huis aan de Poststraat 42 ging wonen.
Deze panden werden in 1908 gebouwd in het zuidelijke deel van de Noord-Besterdstraat. Bij inpandige verbouwingen in 1926 was het al Leonardzijstraat geworden en vanaf 1937 werd het Nicolaas Pieckstraat.
Op de begane grond zijn alleen bij nr. 15 (de linker woning) plattegrond en interieur origineel gebleven: hoge plafonds, achter de entree een gang met originele sierlijke houten trapopgang, voor- en woonkamer met gebrandschilderde glas-in-loodramen zowel in schuifdeuren als achtergevel. Bij nr. 13 is de begane grond al door vorige bewoners jaren geleden veranderd in een woonruimte met verlaagd plafond.
De directe buurpanden, oorspronkelijk eenlaags onder mansardedak, hebben hun eigen weg gekozen: nr. 17 (links) in 1968 en nr. 11 in 1935, allebei nu met een veranderde voorgevel.

Over het monument

Nicolaas Pieckstraat 13-15
5014 HE  Tilburg