Nieuwe Koninklijke Harmonie

De Nieuwe Koninklijke Harmonie, een gemeentelijk monument. Het pand is in 1878 in eclectische stijl gebouwd als sociëteit en concertzaal met feesttuin. Edouard Fremeau (1836- 1892), afkomstig uit Brussel, was de architect.  

De sociëteit telde eind 19de eeuw ruim vijfhonderd leden, voornamelijk fabrikanten en gegoede middenstanders. De concertzaal, later bioscoop, werd tijdens de oorlog door een bom verwoest, is herbouwd in 1958 en gesloopt in 2000. In dat jaar is de rest van het pand flink verbouwd. Het aangebouwde linkerdeel werd toen gesloopt en gedeeltelijk vervangen door nieuwbouw met een historiserende voorgevel. Architect Jac van Oers (1939-2003)  nam de ornamentiek en de  maatvoering  van het hoofdgebouw over. Hetzelfde gebeurde aan de rechterkant op de plaats  waar, iets terug gelegen, de bioscoop Ambassade heeft gestaan.

Het hoofdgebouw heeft een gepleisterde voorgevel met vijf traveeën waarvan er twee risaliseren. Fraaie stuuklijsten rond de vensters worden met kuiven bekroond. De Nieuwe Harmonie is opgericht in 1843. Omdat het gezelschap met regelmaat optrad voor Koning Willem II en zelfs zijn uitvaart had mogen begeleiden kreeg het al snel het predikaat ‘Koninklijk’. Fremeau heeft in Tilburg verder onder andere het Cinecitta-gebouw en de Synagoge gerealiseerd.

Over het monument

Stationsstraat 26
5038 ED  Tilburg