Nieuwlandstraat 27

Dit pand is gebouwd in 1901 zoals hoog op de gevel te zien is. De oorspronkelijke tekeningen zijn niet te vinden in het gemeentearchief zodat we geen naam van een architect of opdrachtgever kunnen vermelden.

Waarschijnlijk hebben de juweliers Joh. Willems en A.J. Raaijmakers dit pand laten bouwen. Hier moet beneden hun winkel geweest zijn en daarachter hun ‘fabriek en magazijn voor goud-, zilver- en diamantwerken’. Hetzelfde tweetal bouwde in 1907 samen met architect Donders het rechts er naast gelegen monumentale woonhuis. Dit pand is geen monument terwijl de bovenste twee etages daar alle aanleiding toe gaven. Kijk maar eens naar de prachtige stenen dakkapel en de kunstwerkjes boven de ramen op de tweede laag.

Jarenlang heeft hier kunsthandel Langeweg en Langeweg gezeten met zijn in- en uitloopetalage. Daarvoor zat er elektricien van der Schoot die zijn winkel onder nummer 29 later uitbreidde( het zwarte gat op de foto). Het pand is grondig verbouwd en uitgebreid. Op de begane grond is sinds 2015 Boekhandel Livius de Zevensprong gevestigd. Livius is ontstaan uit de Vrije Boekhandel die in 1975 in Tilburg een vestiging kreeg. De Zevensprong is in 1992 als kinderboekenwinkel in de Tuinstraat begonnen. Beide winkels vestigden zich in de loop der jaren in afzonderlijke panden in de Nieuwlandstraat, maar hebben zich nu dus in dit pand verenigd.

Over het monument

Nieuwlandstraat 27
5038 SL  Tilburg