Nieuwlandstraat 35-37

Deze gemeentelijke monumenten zijn rond 1880 gebouwd in een classicistische stijl. Indrukwekkende herenhuizen, gebouwd naar een ontwerp van architect Joh. Wayers.

Wit gepleisterde gevels met regelmatig terugkerende identieke smalle hoge vensters. Rust en regelmaat zorgen hier voor schoonheid. De risaliet in het midden met daarin op de begane grond de entree voor beide woningen loopt naar boven uit in een topgevel die op klassieke wijze bekroond wordt met een fronton. De stuclijsten rondom de deuren zijn identiek aan de lijsten rond de naastgelegen ramen. Op de begane grond hebben ze oreilles en palmettes als kuifstuk en op de verdieping een versierde sluitsteen. De twee ramen boven de voordeuren worden bekroond door leeuwenkoppen. Naast de twee houten monumentgroen geschilderde voordeuren met pilasters zien we in de onder de hele gevel doorlopende plint natuurstenen schampstenen en gietijzeren schraaproosters.

Op nummer 35 is beneden een tandartsenpraktijk gevestigd en wordt boven gewoond. Vroeger zat hier vanaf 1938 tot 1984 tandarts-fotograaf Paul Nahon. Op nummer 37 was lange tijd kinderboekhandel De Zevensprong gevestigd, terwijl er daarvoor een antiekwinkel gespecialiseerd in zilver in zat. Nu wordt er in het hele pand gewoond. De Nieuwlandstraat is met zijn acht gemeentelijke en zes rijksmonumenten een monumentrijke straat.

Over het monument

Nieuwlandstraat 35-37
5038 SM  Tilburg