Nieuwlandstraat 41

Dit gemeentelijk monument, een mooi voorbeeld van de Art Nouveau-stijl, is in 1900 ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jan van der Valk. Het is gebouwd als kantoor met inrijpoort voor de N.V. Oliehandel Van Vollenhoven en Smulders.

Het was een van de eerste panden die Jan van der Valk in Tilburg bouwde en het enige dat opgetrokken werd uit geglazuurde witte strengperssteen, gemetseld in Vlaams verband. Het éénlaagse, rechthoekige kantoor met een plat dak lag met de korte zijde aan de straatkant. Het pand heeft een gevel met een groot boogvenster waarvan de oorspronkelijk volledig ronde kozijnindeling verdwenen is. Boven het venster staat de bedrijfsnaam in Art Nouveau-belettering, met zwierige zweepslagen, “van Vollenhoven en Smulders”.

Het tegeltableau met de tekst “Oliehandel”, dat zich oorspronkelijk onder het venster bevond, is helaas verdwenen. Links onder het venster is een mooi gedetailleerde hardstenen brievenbus te zien. Ook de rondboog boven het venster is voorzien van hardstenen aanzetstukken en waterspuwers. Deze bijzondere details keren in het latere werk van Van der Valk regelmatig terug. Boven in de gevel een hardstenen attiek met aan de zijkanten hardstenen blokken, waarvan de linker een siersmeedijzeren bekroning draagt die de vlaggenmast moet ondersteunen

De inrijpoort met deuren in dezelfde stijl als de gevel is verdwenen. In 1992 werd hier een nieuwe entree gebouwd en sindsdien zit er een kapperszaak in.

Over het monument

Nieuwlandstraat 41
5038 SM  Tilburg