Noordstraat 103-105

In 1898 liet de bekende kunstenaar Henricus van Tielraden dit pand bouwen: het woonhuis op 103 en het atelier op nummer 105. Een breed pand in eclectische stijl, gemeentelijk monument.

De gevel is gebouwd in baksteen en heeft twee bouwlagen. De drie traveeën rusten op een hardstenen plint. De midden travee valt het meeste op. Deze springt iets naar voren en wordt afgebakend door pilasters. Die zijn op de begane grond uitgevoerd in hardstenen blokken, waarvan de bovenste gedecoreerd zijn en daar bovenop blokken met console. Hierop staan witgeschilderde gietijzeren beelden. Aan de bovenzijde van de gevel wordt de suggestie van een fries gewekt door een hardstenen cordonlijst. Gebeeldhouwde consoles dragen de overstekende geprofileerde gootlijst.

Nadat Henricus van Tielraden in 1919 vertrokken was naar Middelburg, vestigde beeldenfabrikant H. Lamberts zich hier. Die werd hier rond 1950 opgevolgd door de broers Verbraak met kunstatelier en beeldfabriek St. Lucas. De gietijzeren beelden op de consoles zijn hier vervaardigd. In 1976 heeft Publieke Werken van de gemeente Tilburg het pand geheel gerenoveerd en veranderd in een woongebouw. De poort op de begane grond helemaal rechts, die toegang gaf tot het achterterrein, werd toen dichtgezet en voorzien van twee ramen. Dat is nog te zien aan de hardstenen plint die niet doorloopt.

Over het monument

Noordstraat 103-105
5038 EH  Tilburg