Noordstraat 87, vm. woning annex bovenwoning

Het pand is in opdracht van koffiebrander L. van Iersel in 1935 gebouwd. Het gaat over het middelste pand op de foto, een gemeentelijk monument.

Oorspronkelijk was er sprake van een beneden- en bovenwoning en sinds 2012 beneden van een restaurant. Het pand is in een zakelijk expressionistische stijl ontworpen door A.A.C.J. de Chêne (1898-1978) die in Tilburg ook een fraai herenhuis aan de Goirkestraat 103 gebouwd heeft. (moNU  283)

De gele gevelsteen is met zijn terugliggende voeg verzorgd gedetailleerd. De plint van de gevel is in een rode steen opgetrokken. Op verschillende plaatsen wordt de gevel versierd met uitgemetselde stenen, soms in een horizontaal doorlopende lijn.

Boven de vensters en de halfronde voordeuren aan de zijkant van het huis zien we strekken. In deze deuren is een bijzonder smeedijzeren hekwerkje aangebracht in de vormgeving van De Stijl. De ramen zijn in staal uitgevoerd en hebben een enkelruits middendeel en zijlichten in blank glas-in-lood. Aan de rechterkant bepaalt de bakstenen erker vanaf de tweede bouwlaag tot boven de daklijn het gezicht van de gevel. Deze erker rust op een betonnen plaat die links in de gevel een stuk doorloopt. Het loont de moeite nog even naar boven te kijken waar uiterst rechts een soort schoorsteen boven het dak uitklimt afgedekt door een rond gehouden rollaag.

Over het monument

Noordstraat 87
5038 EH  Tilburg