Noordstraat 96

Dit pand is onderdeel van een nog redelijk ongeschonden straatwand van woon- en bedrijfspanden die dateren van het begin van de twintigste eeuw.

Dit gemeentelijk monument is gebouwd in 1903 in opdracht van banketbakker A. van Vlerken naar een ontwerp van Jos. Donders. Het is een tweelaags bakstenen pand met zadeldak, direct aan de straat gelegen. Het is nu half vrijstaand, maar in de rechterzijgevel zijn sporen zichtbaar van een aanbouw/buurpand. Het is een asymmetrisch pand met links het bedrijfs- en rechts het woongedeelte. Het bedrijfsgedeelte steekt iets naar voor. Deze pui heeft een etalage en een winkeldeur onder glas-in-lood bovenlichten met gezwenkte bovenhoeken. De etalage wordt aan de bovenkant afgewerkt met een gemetselde korfvormige strek met gepleisterde sluit-, aanzet-, en boogstenen.

In het rechterdeel, het oorspronkelijke woongedeelte, zitten een getoogd raam en een bijzondere rondbogige poort. Deze poort heeft een brede houten deur en daarboven twee kleine bovenlichten onder een getoogde rollaag. Over de hele gevel is een goot aangebracht op siermetselwerk en sierlijst. In een aanbouw uit 1926 is een heetwateroven gebouwd. In de winkel is nu een bedrijf gevestigd dat nog steeds wordt gehuurd van Van Vlerken. Het ernaast gelegen pand met huisnummer 94 is ook gebouwd in 1903, en ook ontworpen door Jos. Donders. De onderpui is hier niet origineel meer, het is ook geen gemeentelijk monument.

Over het monument

Noordstraat 96
5038 EK  Tilburg