NS Plein 45, Jan de Cock Mode

De noordwand van het NS Plein wordt voor een groot deel in beslag genomen door het pand van Jan de Cock. Een pand uit 1952.

De Firma Jan de Cock & Zn. Kledingbedrijf is vanaf 1937 gevestigd geweest op deze plek, maar het gebouw zoals het er nu staat is van 1952. Het NS Plein was er toen nog niet, dit was de Atelierstraat, die toen doorliep tot aan de Koestraat. Het NS Plein ontstond pas toen het ‘hoogspoor’ er kwam. Eerder liep de Koestraat door tot aan het spoor en de Heuvel.

Een kleine 70 jaar geleden werd de opdracht gegeven aan Architectenbureau Van Zandbeek en Schoonis uit Sas van Gent en aan de Tilburgse Arn. Van Poppel. Het gebouw oogt nog steeds modern. De stijl doet denken aan de Delftse- en Bossche school. Opvallend is de sobere bakstenen gevel met een inpandig dak en ritmes van gelijke stalen ramen in brede betonnen lijsten. De ramen rechts hebben een sober timpaan. De hoek om gaat het gebouw verder; wel sluiten de lijsten van de ramen hier aan elkaar. Links een kleine toren waardoor even de gedachte aan een kerk opkomt. Vroeger was de begane grond grotendeels van glas. De hoge ingangspartij was er niet. Het pand is (nog) geen monument.

Over het monument

NS Plein 45
5014 DC  Tilburg