Opstandingskerk

In 1965 gebouwde kerk, nu in de kleuren grijs en wit, toen in wit en een baksteenkleur. Een gemeentelijk monument, gebouwd in opdracht van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk naar een ontwerp van de Goirlese architect L.F.M. van der Plas.

Van der Plas bouwde onder meer een villa aan de Romeinenstraat 2A en 15 appartementen boven NS-Plein 38. Deze kerk ontwierp hij in een naoorlogse modernistische stijl. Het gebouw kreeg een vierkante plattegrond die bestaat uit één bouwlaag van zo’n drie meter hoogte, die ter plaatse van de echte kerkruimte groeit tot ruim zes meter. De gevels waaraan de kerkruimte ligt zijn gesloten gehouden. Die waaraan de dienstruimtes liggen zijn middels grote uniforme vierkante ramen opengewerkt. Aan de zuidzijde van het gebouw zien we een bescheiden losstaande toren, opgebouwd uit stalen staanders en liggers.

Aan de noordkant is later een plastiek van Dick Fluitsma geplaatst dat een bakstenen vorm in starre en in vloeiende toestand laat zien. Bij de vorming van de Protestantse Gemeente Tilburg rond 2005 is besloten dat deze  Gereformeerde Opstandingskerk de plaatselijke kerk zou gaan worden. Dit in plaats van de Nederlands Hervormde Pauluskerk aan de Heuvelstraat. De Protestantse Gemeente telt nu1800 leden van wie er zo’n 1100 actief zijn.

Over het monument

Professor Cobbenhagenlaan 8
5037 DC  Tilburg