Oude Goirleseweg 167, voormalig landhuis

Het voormalige landhuis waarin nu al lange tijd de Sociëteit Philharmonie gevestigd is. Het pand heeft geen monument status.

Het pand is in 1914 gebouwd als landhuis in opdracht van Adrianus van Puijenbroek (1866-1955), die samen met zijn broers Cornelis en Jacobus de directie vormde van de vlasspinnerij aan de overkant van de Goirleseweg. Deze maakte sinds 1911 onderdeel uit van de in 1865 door Hendrikus van Puijenbroek opgerichte Textielfabrieken H. van Puijenbroek.  Jan van der Valk was de architect van deze Villa Bremhorst. Ook in 1914 had Van der Valk in opdracht van de Van Puijenbroeken aan de overkant van de weg op nr. 160 en 166 een landhuis en een tuinmanswoning met een dubbele garage gebouwd.

In 1945 wordt dit woonhuis door hotelhouder H. de Haas verbouwd tot bar en theeschenkerij.

In 1955 is de Sociëteit Philharmonie, een gezelligheidsvereniging van de Tilburgse fabrikanten, eigenaar geworden van het gebouw dat onder architectuur van Jos. Bedaux aan de achterzijde belangrijk uitgebreid wordt.  

Het huis is gebouwd op een vierkante plattegrond en bestaat uit twee lagen met een royaal overkragend schilddak met aan drie zijde telkens twee dakkapellen met puntdak. De entree bevindt zich in de noordelijke gevel. Een fraaie erker met daarboven een balkon siert de oostgevel.

Over het monument

Oude Goirleseweg 167
5025 SB  Tilburg