Oude Langstraat 66

Gemeentelijk monument gebouwd in 1907 naar ontwerp van de bekende architect Jos. Donders. Het is een boerderij met losstaande schuur gebouwd in opdracht van Weduwe J. van Esch.

Deze woonhuisboerderij heeft een asymmetrische gevelindeling met een gepleisterde plint. De T-ramen zijn getoogd onder een bakstenen rollaag. Onder de daklijst zien we fraai gemetselde ornamenten en boven de entree een topgeveltje. Daarin een royaal venster en daarboven een natuurstenen bekroning. In 1922 werd de boerderij uitgebreid met een stal, mestvaalt en karloodsen. De familie Van Esch had voordat deze boerderij gebouwd werd hier vlakbij een boerderij die onteigend werd in verband met de bouw van de gasfabriek.

Al in de dertiger jaren werd de boerderij ingebouwd door de nieuwe stadswijk de Havervelden. Het pand werd tot 1970 als boerderij gebruikt, met koeien op stal. Er zijn plannen voor groepsbewoning, waarbij de boerderij en schuur gerestaureerd worden en zorgvuldig met de tuin en bomen wordt omgegaan. Al in de 17de eeuw was de Langestraat een lang zandpad dat de Heuvelstraat met Veldhoven verbond. De aanleg van het spoor en de bouw van de gasfabriek hebben het pad onderbroken. Hierover liep jarenlang de pastoor van de Heikese naar de Goirkse. Het zuidelijke deel heet nu Langestraat en het noordelijke Oude Langstraat.

Over het monument

Oude Langstraat 66
5041 CE  Tilburg