Oude Lind 32

Deze villa uit 1913 is ontworpen door de Tilburgse architect Jos. Donders en is (nog) geen monument. Gebouwd in opdracht van schoenfabrikant Jos Mannaerts.

Het is een symmetrisch pand met aan weerszijden topgevels onder een zadeldak. Hoge schoorstenen begrenzen het pand links en rechts. De indrukwekkende entree is centraal tussen de twee puntgevels gepositioneerd, teruggelegen onder een lessenaarsdak. De bewerkte houten voordeur, die omlijst wordt door ondoorzichtige ruitjes, is bereikbaar door enkele traptreden. Die treden worden begrensd door twee met een stenen bal bekroonde muurtjes. Boven de entree een gewelfde dakkapel en aan de zijkant rechts van het huis, op de begane grond een erker. Alle ramen hebben veelruitse bovenlichten.

Jos Mannaerts liet zijn villa bouwen naast de schoenfabriek Mannaerts, waarvan we de initialen S en M nog in het natuursteen van de topgevels van het huis terugzien. Door de aanleg van de Ringbaan Noord kwam de villa geïsoleerd te liggen ten opzichte van de Goirkestraat. Hier woonden veel andere familieleden, in panden ook ontworpen door Jos.Donders. De naastgelegen fabriekshallen onder sheddak werden in 1846 opgericht en in 1977 gesloopt. Na Mannaerts woonde er ruim 60 jaar huisartsen. De laatste, dokter Broeders, is in 2018 overleden.

Over het monument

Oude Lind 32
5046 AL  Tilburg