Patronaatsgebouw

Dit voormalig patronaat met kapel is een ontwerp van architect Jos. Donders. Gebouwd in 1924  in opdracht van het parochiebestuur van de St. Jozefkerk.

Het pand is in hoofdzaak tweelaags met daarboven schilddaken met achter op de nok een dakruiter met smeedijzeren kruis. De symmetrisch opgebouwde voorgevel heeft gemetselde lisenen en twee entreepartijen. Op de tuitgevel staat een hardstenen kruis. Midden op deze gevel een keperboogvormige nis op een voetstuk. Hier stond een beeld van de patroonheilige van het patronaat. Het metselwerk wordt afgewisseld door graniet voor het basement en de horizontale banden. In beide zijgevels zit een Vlaamse gevel bij het kapelgedeelte, de dakrand wordt links doorbroken door schoorstenen.

Op de begane grond bevond zich het patronaat met toneelzaal. Een bordestrap met smeedijzeren trappalen, balustrade en lambrisering leidt naar de kapelruimte met opengewerkte kap en met gebrandschilderde glas-in-loodvensters, geordend in tripletten. Patronaten boden ontspanning aan jeugdige parochianen in een kerkelijke omgeving. Er was een brasserie en patisserie gevestigd, nu heeft het gebouw een andere commerciële functie gekregen. Het pand grenst direct aan het Panhuijsenpad en ligt in het Veemarktkwartier dat nog volop in ontwikkeling is.

Over het monument

Veemarktstraat 33
5038 CT  Tilburg