Pelikaanstraat 1-2

In de Vogeltjesbuurt in de wijk Broekhoven treffen we in de Pelikaanstraat bijzondere woningbouw aan. Hier zijn de huisnummers 1 en 2 te zien.

Het gaat om in totaal 33 woningen gebouwd in 1923. Ze maken onderdeel uit van een bouwplan voor in totaal 62 woningen dat de Woningbouw Dienst van de gemeente Tilburg hier en in omliggende straten toen gerealiseerd heeft. J.D. Meijsing was de directeur van die dienst en waarschijnlijk ook de architect. De woningen werden gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Veel authentieke elementen zijn bewaard gebleven.

Kenmerkend voor de gevels is de met oranje vlakke muldenpannen gedekte mansardekap. Een gebroken kap, met direct onder de breuk een smalle over de hele woning doorlopende strook van liggende ramen. Onder de lage door klossen gedragen daklijst de voordeur en een woonkamerraam. Dat raam was oorspronkelijk door twee verticale stijlen in drie vierrruits ramen (laddervensters) onderverdeeld. Interessant zijn de verschillende eindgevels van de woningen nr. 1 en 2. Bij nr. 1 maakt de woning een kwartslag en krijgen we de mansardekap ook van opzij te zien. Bij nr. 2 loopt het mansardedak gewoon tot het einde door en wordt om de hoek, onderbroken door een fraaie schoorsteen, vervolgd.

Over het monument

Pelikaanstraat 1-2
5022 BL & 5022 BM  Tilburg