Pijlijserstraat 103

Deze langgevelboerderij met rieten kap is gebouwd rond 1890 in opdracht van Adrianus van Roessel. Die heeft de oude boerderij op die plek laten slopen. Het is een gemeentelijk monument.

De boerderij van baksteen is direct aan de straat gelegen en omvat een bouwlaag met zadeldak. Het linker gedeelte is het woongedeelte en rechts zijn de bedrijfsruimtes. Het pand heeft een gepleisterde plint. In het woongedeelte is een nieuwe voordeur onder het glas-in-lood bovenlicht geplaatst. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en een zesruits raam en aan weerszijden luiken. In het bedrijfsgedeelte is een korfbogige dubbele staldeur onder een strek en een halfrond stalraam. De zijgevels van het pand zijn aan de bovenzijde afgewerkt met vlechtingen. In de zijgevel van het bedrijfsgedeelte zit een laaddeur voor het hooi met een dichtgezet halfrond bovenlicht. Links achter op het erf staat een paardenstal met pannendak uit 1910. Het pand is in 1985 inwendig geheel verbouwd.

Deze boerderij wordt soms verward met de Pijlijserhoeve die gesitueerd was tussen de Hendrik de Keijserstaat en de Kwaadeindstraat. Deze hoeve werd genoemd naar de familie Pijlijser, die er rond 1500 de eigenaar van was. Ze was omgeven door een gracht en werd daarom ook de Waterhoef genoemd. Vandaar ook de naam Waterhoefstraat. In 1913 is de gracht gedempt. De Pijlijserhoeve werd in 1961 afgebroken.

Over het monument

Pijlijserstraat 103
5041 KD  Tilburg