Poststraat 10-16

Dit bijzondere bouwblok is door Jos. Donders ontworpen en bevat drie herenhuizen in de Jugendstil. Het is in 1909 gebouwd in opdracht van de steenkolenhandelaar J. van Oosterhout en is een gemeentelijk monument.

Het robuuste pand is opgetrokken uit baksteen en heeft twee bouwlagen met twee topgevels. De twee linker traveeën zijn elkaars spiegelbeeld. Een sterke ritmiek in de gevel is verkregen door toepassing van vele identieke ramen met boogvormige bovenlichten en natuurstenen sluitstenen. Het pand heeft een hardstenen basement dat eindigt in een over de volle breedte doorlopende lekdorpel. Aan de boven- en onderkanten van de vensters zijn speklagen in het metselwerk aangebracht. De regelmaat in de gevel is onderbroken door de poort en de houten erker daarboven.

Op de begane grond is boven elk raam een cordonlijst toegepast, uitgevoerd in baksteen. Deze cordonlijsten zijn op grotere schaal herhaald op de tweede verdieping, waar ze zijn uitgevoerd in natuursteen. De beide topgevels hebben een soort triomfbogen die het geheel overspannen. Op de vier hoekpunten zijn decoratieve markeerhardstenen geplaatst. De bovenlichten zijn origineel uitgevoerd met decoratief glas-in-lood. Onder de gootlijsten zien we mooie Jugendstil tegeltableaus met vliegende vogelmotieven. Het linkerpand heeft in het interieur nog prachtig glas-in lood. In 1969 huisvestte het pand nog paters Kapucijnen, die zijn nu vertrokken.

Over het monument

Poststraat 10-16
5038 DH  Tilburg