Poststraat 18-20

In 1935 kregen de woningen deze gevel van architect Jos. Schijvens. Opdrachtgever was accountant H. van der Waerden. Van der Waerden gaf de pas afgestudeerde Schijvens datzelfde jaar ook opdracht voor de woningen aan het Hagelkruisplein 3-9.

Eén woning van één bouwlaag met daarboven een zadeldak, een voordeur in het midden en twee T-vensters links en rechts. Toen hij opdracht voor deze verbouwing gaf was Van der Waerden elders in deze straat woonachtig; op nummer 12 in een pand dat in 1909 werd gebouwd onder architectuur van Jos. Donders. Merkwaardig dat deze Van der Waerden koos voor de jonge Schijvens, terwijl Donders zijn sporen in deze straat verdiend had en er ook woonde.

Schijvens heeft Van der Waerden niet teleurgesteld. Hij ontwierp een prachtige gevel in volledige symmetrie. Fraai gedetailleerde ramen, de onderdorpels van de bovenlichten lopen een stukje over de gevel door. De kroonlijst boven de erker en het dragende element onder de erker zijn langer dan de erker zelf. Prachtig metselwerk met dunne bakstenen. Terugliggend voegwerk in de lintvoeg en gevuld voegwerk in de stootvoeg. Blauwe tegelvloertjes voor de voordeuren. te kijken. Het pand is (nog) geen monument.

Over het monument

Poststraat 18-20
5038 DH  Tilburg