Poststraat 33

Dit herenhuis is gebouwd in opdracht van de belangrijke Tilburgse burgemeester J.F. Jansen (1825-1901), die er tot zijn dood heeft gewoond. Het is een gemeentelijk monument, gebouwd in 1876.

Dit pand was het eerste huis in dit deel van de Poststraat en was oorspronkelijk vrijstaand. De hardstenen plint verspringt in diepte en heeft een decoratie van panelen met cirkels in het midden. Beneden zijn er drie getoogde vensters waarvan de stucomlijsting wordt bekroond met een rijk uitgevoerde kuif. De vensters hebben T-ramen met een getoogd bovenlicht in glas-in-lood. De entree, in de tweede vensteras, heeft een monumentale omlijsting met geprofileerd stucwerk. De harstenen kroonlijst hierboven rust op twee rijk bewerkte consoles en loopt door als cordonlijst tussen de twee bouwlagen. In de vensters boven zijn geen bovenlichten en de kuiven zijn minder rijk.

De gevel eindigt aan de bovenzijde in een gestuukte fries. Een blokkenlijst aan de bovenkant vormt de overgang naar de geprofileerde gootlijst. Veel van het oorspronkelijk interieur is bewaard gebleven. Jansen was burgemeester in de periode 1869-1901. Gedurende die tijd werden onder andere het gas- en elektrabedrijf, de teken- en ambachtsschool, de waterleiding, riolering en de spoor- en tramlijn gerealiseerd. Omdat hij ook ijverde voor de aanleg van de Piushaven is daar een café naar hem genoemd.

Over het monument

Poststraat 33
5038 DG  Tilburg