Poststraat 4-6

Woonhuis (nr. 4) en winkelwoonhuis (nr. 6) rond 1890 gebouwd, gemeentelijk monument. Het winkelwoonhuis is lang in gebruik geweest als bakkerij.

De panden zijn opgetrokken uit baksteen en hebben één bouwlaag en een zadeldak met gebroken schild, gedekt met leien. De voorgevel heeft vier dezelfde getoogde ramen omlijst met een geprofileerde stucrand. De deurlijsten hebben dezelfde stuclijst. De panden hebben een gepleisterde plint en hardstenen dorpels. Aan de voorzijde van nummer 6 de winkel, met in de voorgevel en in de zijgevel aan de Telexstraat eenzelfde etalageraam. De rechterzijgevel is geheel bepleisterd en daar is ook de aanbouw voor de bakkerij te vinden.

In 1921 is er een houtoven ingebouwd in het bedrijfsgedeelte. De panden verkeren in goede staat van onderhoud. Op zaterdag 21 november 1936 opende P. Boom zijn brood-, beschuit- en banketbakkerij 'Het Boompje'. Boom kwam uit een bakkersfamilie uit Udenhout en had ook de alleenverkoop voor Tilburg van de Udenhoutse Juffers. Zeven van Boom's kinderen zijn hier geboren tussen 1936 en 1951. De bakkerij werd gekocht van J. van Bebber en ook weer als bakkerij verkocht in begin 1951. 

Over het monument

Poststraat 4-6
5038 DH  Tilburg