Poststraat 42

Dit prachtige pand in neorenaissance stijl liet de bekende Tilburgse architect Jos. Donders (1867-1960) voor zichzelf bouwen als een staaltje van zijn kunnen. Het is een gemeentelijk monument. De houten loods achter het huis was oorspronkelijk zijn kantoor tot het kantoor Langestraat 9 in 1929 klaar was.

In baksteen opgetrokken, twee bouwlagen met puntdak. De vrijwel symmetrische voorgevel heeft een speels karakter door de vele decoraties, meest uitgevoerd in hardsteen. De voordeur rechts bevindt zich in een portiek en is versierd met houtsnijwerk. Alle bovenlichten hebben licht groen glas-in-lood. De opvallende erker rust op strak gevormde stalen steunen en een H-balk. De houten bovenkant van de erker heeft een zaagtand-afwerking met daarboven een blokvormige fries met klossen, waarop de ver uitstekende geprofileerde daklijst rust. De puntgevel is aan de bovenzijde afgewerkt met hardstenen blokken en een daklijst welke de suggestie van een trapgevel wekken.

Veel van het interieur is nog authentiek. In de hal een monumentale afscheiding in glas-in-lood, in de kamer tevens mooi glas-in-lood in de schuifdeuren en een prachtige schouw. Het kantoor achter het huis werd verbouwd tot waranda. De eerste steen is in 1909 gelegd door zoon Jan. De zonen Jan en Piet hebben het architectenbureau voorgezet tot 1973. Voor het huis ernaast, nummer 40, gebouwd voor Jos’ broer, legde dochter Sjeffie in 1927 de eerste steen.

Over het monument

Poststraat 42
5038 DH  Tilburg