Poststraat 52-54

Winkel-woonhuis rond 1880 gebouwd en in 1913 gezichtsbepalend verbouwd door architect Jos. Donders. Het is een gemeentelijk monument.

Het hoekpand heeft een hardstenen plint en omvat drie traveeën en twee bouwlagen. Op de begane grond is het pleisterwerk uitgevoerd in blokverband en boven de ramen en deuren zijn schuin gesneden voegen. De scheiding tussen de eerste en tweede bouwlaag wordt benadrukt door een donkere gestucte band, die in het midden doorbroken wordt door het balkon. Deze band loopt links op de zijgevel in de Langestraat door. De bovenste bouwlaag is opgetrokken uit baksteen en heeft vier ramen met geprofileerde stucomlijsting met kuifstuk. Bovenaan de gevel is een gestucte band waarboven de gootlijst op klossen ver uitsteekt.

Boven de goot zien we een bijna gevelbrede niet originele dakkapel. De ingangspartij zit in de middentravee. In het rechterraam op de begane grond zat vroeger de toegang tot de remise. Op de zijgevel in de Langestraat is nog vaag een reclametekst te lezen: "J.v.d.W en Zn. Kunst- sier- en hekwerken, constructie Huis- en Kachelsmederij, Fabriek Noordstraat 52 ”. In 1913 is dit pand verbouwd tot café-woonhuis voor A.C. Basters. Ook de verbouwingen van 1925 en 1945 zijn door Donders getekend. Het pand wacht dringend op een opknapbeurt.

Over het monument

Poststraat 52-54
  Tilburg