Poststraat 8

Dit gemeentelijk monument is rond 1875 gebouwd als winkelwoonhuis met bedrijfsruimte. Telexstraat 1 is bij het hoekpand gevoegd.

Het pand met twee bouwlagen is bepleisterd en heeft een plint. De voorgevel heeft drie vensterassen met op de begane grond telkens een andere invulling. Op de tweede bouwlaag zijn alle vensters gelijk: ze hebben een getoogde vorm, een geprofileerde omlijsting en bevatten een zesruits schuifraam. De etalage is gevuld met een groot enkelruits raam. De houten deur in het midden van de voorgevel heeft een getoogd bovenlicht. Alle vensters hebben hardstenen lekdorpels. De voorgevel wordt bekroond door een zeer eenvoudig hoofdgestel uitgevoerd in stucwerk waarboven de goot ver uitsteekt.

De dakkapel kwam er in 1993 op naar een ontwerp van Joep van Dooren en er komt aan de Telexstraat ook weer een kleine dakkapel bij. Hier is al meer dan 40 jaar het antiquariaat 'De Rijzende Zon' van Thomas Leeuwenberg gevestigd, onder andere gespecialiseerd in Scandinavische boeken. Daarvoor zat er ijssalon ‘Venezia’ en daarvoor weer slagerij Gersons. In de redengevende omschrijving wordt de aandacht gevestigd op de ensemblewaarde van dit hoekpand en het hoekpand aan de overzijde (Poststraat 6) met dezelfde eenruits etalages met kroonlijsten.

Over het monument

Poststraat 8
5038 DH  Tilburg